pátek 21. října 2016

NAGA KANNI


Voda. Kolik protichůdných označení se vynoří pomyslíme-li na vodu. Klidná, stojatá, pomalá, hluboká, temná, kalná voda. Zurčení hravé říčky, něžné, hladivé vlnky. Čistá, jiskrná voda. Dravá, divoká, záludná. Bouřlivý příboj, ničivá povodeň. Voda také může svými dynamickými projevy asociovat různé stavy mysli a naše vnitřní procesy. Mysl klidná jako vodní hladina za bezvětří. Myšlenky valící se jako proud dravé řeky..
Zkrátka charakter vodního živlu nelze vnímat jednoznačně.

Podobně je to i s bytostmi, které spojuje s vodou mytologie. V Indii jsou tradičně prameny a vodní cesty pod správou Nágů. Je to řád vysoce inteligentních, moudrých bytostí hadí podoby, vládnoucích pestrou paletou magických sil. U lidí se těší velikému respektu. Kdo je drží v úctě, může od nich získat pomoc, různé dary a ochranu, ale běda tomu kdo má u nich vroubek, na toho dokáží seslat nemoci, pohromy a nepřízeň osudu.
Nágové jsou strážci pokladů, podobně jako v západních kulturách draci. Na východě jsou vnímáni i jako ochránci skryté moudrosti a strážci pokladů duchovního charakteru.


Naga Kanni

Podle pověsti Buddha Šákjamuni nepředal kompletní systém nauk, ale vyšší úrovně cesty svěřil do opatrování právě Nágům, aby mohly být zjeveny v budoucnosti až bude pravý čas pro jejich rozšíření. A necelých sedm století po jeho smrti se narodil jeden z největších buddhistických filozofů Nagárdžuna (Nág – Ardžuna) a roztočil kolo Dharmy podruhé. Proslul jako zakladatel filozofické školy Madhjamika.


                                                       Akvamarín v bílém a žlutém zlatě.









Skvostný akvamarín z dílny pana Štěrbáka.



1 komentář:

  1. Pane Martine, no tak to je zase ale veliká krása!!! Ten bych taky ráda!!! Olivínové oko je úžasné, fascinující až hypnotizující, ale tohle je průzračná studánka, nádherný tvar, krásný brus....(a zase to není pro mě!!). Ach jÓÓ!

    OdpovědětVymazat